Как да си направим ексфолиант за лице и тяло вкъщи?

Днес в нашата “домашна работилница” реших да ти покажа как да си направиш ексфолиант.

Т. нар. “скраб за лице/тяло” е един страхотен за кожата продукт, който я почиства много добре в дълбочина, хидратира я и я прави мека и подхранена.

За нашия ексфолиант ще имаме нужда от два типа продукти – ексфолиращ агент  и слепваща съставка.

ЕКСФОЛИРАЩИ АГЕНТИ

Това са съставките, които са основни тук. Те са тези, които почистват.

Повечето от нас ги имат вкъщи – аз използвам за ексфолиращ агент смес между сурово смляно кафе и захар. Ако ще правиш по-нежен ексфолиант за лице, използвай по-малко захар. Ако ще правиш супер почистващ скраб за тяло, захарта ще ти бъде основата на продукта.

СЛЕПВАЩА СЪСТАВКА

Това е онзи елемент, който ще сгъсти продукта и ще го направи подходящ за нанасяне върху кожата и много питателен за тъканите.

В идеалния вариант слагаме кокосово, какаово масло и масло от карите като ги обединяваме с малко пчелен восък.

Знам, че повечето хора не разполагат с тези неща, но ще се наложи да си закупиш поне едно от тях. Най-добре кокосово масло – вече се продава и в малки бурканчета по 250 гр. като още може да се намери за 7-8 лв.

С толкова кокосово масло ще направиш доста ексфолиант и ще ти стигне за много време.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ЕКСФОЛИАНТ

Ще ти трябват два съда, за да направиш водна баня. Аз ползвам малки тенджери.

Пълня 1/3 от голямата с вода и я слагам на котлона. После поставям по-малката тенджера в по-голямата. Така като разтапяш различни масла се запазват ценните им свойства, защото ги загряваш бавно и на нисък градус.

След като си готова със съдовете и те са на котлона, го пусни на среден огън. Сложи кокосово масло в малката тенджера и изчакай да се разтопи напълно.

После махаш приборите от котлона и слагаш съда на някоя дъска за рязане. Вече можеш да добавиш кафето .

За 250 гр. кокосово масло ще са ти достатъчни 3 супени лъжици сурово кафе. Добавящ и бъркаш.

След това започваш да слагаш захарта. Може да ти трябва повечко – 10-15-20 супени лъжици. Ще прецениш според консистенцията колко да бъдат.

Можеш и да капнеш няколко капки лимон – ще предаде хубав аромат и дава полезни витамини на кожата.

Когато сместа е готова, я изсипи в подходящ съд – намери си удобен буркан или каквото имаш вкъщи.

Можеш да прибереш готовия продукт за около час в камерата на хладилника. Така по-бързо ще “стегне”. Само че го остави без капачка, за да не се получи впоследствие конденз (и да се появи вода в ексфолианта ти). След това го съхранявай, където ти е удобно.

Срокът на годност на домашния ти ексфолиант е толкова, колкото е бил на кокосовото масло, което си купила.

Едно допълнение – избягвай попадането на вода в скраба. Твоят продукт няма консерванти и, ако има допир до вода, може да образува нежелани бактерии.

Това е.

Много помага за враснали косъмчета по тялото (ако си направила скраб с повече захар) и за почистване на черни точки по лицето.

Можеш да си използваш ексфолианта, когато ти е удобно, но не трябва да прекаляваш. Наблюдавай кожата си да не се нарани от прекалено често ексфолиране.

Много от нас са прекалявали с такива продукти, особено върху лицето, в желанието си да премахнем всички гадни черни точки! Знам, че положителният ефект е видим доста бързо, но имай предвид, че това е нежна част от тялото и трябва да се грижим за нея внимателно.

Надявам се домашната работилница за козметика да ти е била от полза днес.

Тук можеш да научиш и как да си направиш флорална вода: “Как да си направим флорална вода вкъщи?

Както винаги, ако имаш въпроси, коментари или просто искаш да споделиш нещо за кожата си – пиши ми едно съобщение във ФЕЙСБУК или на hello@dode.bg.

Поздрави,

Ники