Подхранване на кожата през лятото

ПОДХРАНВАНЕ НА КОЖАТА – ИМА ЛИ НУЖДА ОТ ТОВА ПРЕЗ ЛЯТОТО?

Лятото и зимата са сезоните, през които трябва да се погрижим малко по-старателно за кожата си.

През лятото се образува повече изпотяване и омазняване, а през зимата има силно изсушаване заради по-студеното време. Затова е важно да се прави подхранване на кожата. 

В предишна статия стана дума за типът “лятна кожа” (“Типове кожа и правилната грижа за тях). Там се говореше за по-мазното лице и грижата за него. Тук ще видим как да се грижим за кожата на тялото си.

Можеш да имаш усещането, че през лятото кожата на тялото ти не е суха, но в повечето случаи пак има нужда от грижа.

Самия факт, че си взимаме душ с толкова хлорирана вода, е достатъчна причина.

Водата, с която се къпем, изсушава кожата ни и отнема от нея естественото омазняване. Това омазняване играе ролята на натурална бариера, която защитава тялото ни от замърсяването на околната среда.

Повечето измиващи средства премахват тази бариера и тя трябва да се възстанови, за да бъдем здрави и защитени. Най-добрият начин е да използваме масла за тяло – да, дори и през лятото! Те са мазни, но не трябва да те притеснява. Това е хубаво нещо за тялото ни. А и ще попият и ще подхранят изключително добре.

Може би си усетила, че когато се движиш повече в топло време, се получава ефект на “лепнене” на кожата. Това не значи, че външно тялото е достатъчно хидратирано. Точно обратното – то губи вода и други вещества чрез потта.

Това понякога е хубаво, особено когато тренираш, но на път за работа е доста некомфортно. Пробвай вечерта преди лягане да нанесеш масло за тяло върху кожата си – ще видиш, че “лепненето” ще бъде по-различно и по-поносимо на другия ден.

ПОДХРАНВАНЕ НА КОЖАТА СЛЕД ПЛАЖ

Много е важно да мажеш кожата си с подходящ крем или масло след излагане на слънце! По време на плаж тъканите не само се дехидратират, а и върху тях действат и слънчевите лъчи.

Колкото и голям фактор слънцезащита да ползваш, е важно след плаж да се погрижиш кожата да си върне ценните хранителни вещества, които е загубила.

Вземи един душ и нанеси масло за тяло – още по-добре го нанеси, когато кожата е още влажна – така правиш “водна маска” (“Масло за тяло: най-добрият помощник в грижата за кожата!“).

Можеш, разбира се, и да не използваш масло, а някакъв подхранващ крем. Само гледай да е нещо по-натурално, за да не се загубят ценните вещества на крема заради силните му химични съставки.  

ТРИКОВЕ, ЗА ДА ЗАПАЗИМ КОЖАТА СИ ЗДРАВА

1. Доста просто нещо за здрава кожа – пий достатъчно вода. Хидратираното тяло отвътре е красиво отвън. За всеки е различно от колко вода има нужда, но минималното количество за възрастен е литър. Най-добрият начин да разбереш дали пиеш достатъчно вода е да наблюдаваш цвета на урината си. Ако той е почти безцветен, вършиш добра работа с хидратирането 🙂

2. Ексфолирай– ексфолиантите за тяло винаги са добра идея. Те премахват мъртвата кожа и почистват в дълбочина. Оставят усещане за мекота и свежест особено през лятото. Отново – потърси нещо натурално или си направи скраб за тяло сама (“Как да си направим ексфолиант за тяло вкъщи).

3. Не е изненадващо, че каквото е добро за здравето на организма, е добро и за здравето на кожата ни отвън. Затова и добавям тук хапването на повече плодове през лятото. Търси хубави ябълки, кайсии, праскови, боровинки, малини, грозде и всичко останало от плодовия свят. Моля те, избягвай плодовите сокове – в тях няма никакви фибри и са чиста захарна бомба. Влияят много зле на организма не само през лятото…

4. Не забравяй устните – аз лично не се разделям от натуралния си балсам и от години не съм имала проблеми с устните си.

5. Разлика между потник и тениска– може да звучи смешно, но има разлика между двете. Противно на схващанията, когато носиш повече потници (или всякакво по-изрязано горнище) през лятото, тялото ти се загрява повече. Слънчевите лъчи попадат върху по-голяма част от кожата ти и ти става по-топло. Тениската те предпазва повече от загряване, а и поема от потта и тя не остава толкова по кожата. Минусът е, че това лято имам тен на ръкави тип тираджийски, но на плажа ще наваксам 😅

6. Летните пъпчици по гърба – това е често срещано. Хубаво е да си намериш от онези дълги изтривалки за гръб, каквато помня, че едно време имаше майка ми.

Използвай я често под душа и нещата ще се успокоят. Също и избягвай захарта – тя влияе много върху образуването на този проблем

7. Ако си фен на басейните се запаси с хубаво масло за тяло. Препаратите, с които се третира водата там, премахват напълно естествената защитна бариера на тялото и най-добрия начин да я възстановиш е маслото.

8. За напукани пети и проблемни ходила – добър метод, ако имаш възможност да отидеш на море, е да правиш разходки по пясъка. Леко затопленият пясък е приятел на краката ти и е най-добрият естествен ексфолиант, който можеш да намериш!

9. И да не си забравиш шапката 👒

Топлото време може да бъде много приятно, стига да внимаваш и да се грижиш за себе си. Тенът никога не е по-важен от личния ти комфорт. Ако ти е жега, настани се под някоя сянка и се наслаждавай на лятото, защото отминава много бързо.

Поздрави,
Ники