Масло за тяло: най-добрият помощник в грижата за кожата!

МАСЛО ЗА ТЯЛО С ИСТОРИЯ

Маслото за тяло през последните години се наложи на пазара като една от най-търсените грижи за кожата. Това не е някаква модерна разработка, а козметика, която се е използвала още в Древен Египет от една от най-красивите жени на света – Клеопатра

(На долната снимка е Моника Белучи като Клеопатра. Страхотен избор!)

След като се била насладила на вана от прясно мляко и мед, тя е подсушавала кожата си и е нанасяла масла по цялото си тяло. По-точно слугите ѝ я масажирали върху специална маса за масажи и след това попивали нежно останалото масло от тялото ѝ. Да не си представиш как Клеопатра се маже по средата на спалнята и после стои с ръце на кръста и чака маслото да попие… 

И така, от египетските тайни чак до днес, маслото за тяло е едно натурално произведение на природата, което сега е по-достъпно от всякога. 

ДОМАШНА РАБОТИЛНИЦА за МАСЛО ЗА ТЯЛО

Едно от най-често използваните масла за тяло е зехтинът. В много домове го има, а и във всички квартални магазини. Ако искаш да поглезиш кожата си с нещо хубаво и лесно достъпно – намажи се с малко студено пресован зехтин след като излезеш от банята. Той ще даде на кожата ти прекрасен блясък и мекота. Много добре се представя при суха кожа!

(Обикновеното олио не става, то е рафинирано, т. е. е добито след обработка на висока температура и не само всичките му ценни съставки са отнети, но и в голямата си част е вода. Можеш да пробваш със шарлан – студено пресовано масло от слънчогледови семки. Това е олио, ама хубаво).

ЦЕННИТЕ КАЧЕСТВА НА ПРИРОДАТА чрез МАСЛО ЗА ТЯЛО

Не всички масла са подходящи за употреба върху тялото. Като едно от най-важните характеристики е маслото да е студено пресовано, нерафинирано. Както стана дума по-горе, рафинираните масла се произвеждат с прекалено висока температура. Така всичките им витамини изчезват, а някои от продуктите стават и канцерогенни. Също така не трябва да има други примеси, аромати и подобрители, които са нежелателни за употреба. 

Качествените масла са сравнително скъпи, защото се произвеждат доста трудно и с голямо количество суровини. Но си заслужават всяка стотинка – те не само могат да променят кожата ти, но и приемани вътрешно (като дресинг за салата), някои масла ще те направят по-здрава!

Ще намериш всички изброени масла в лосионите за ръце и тяло DODE, които са смесица от силно подхранващи съставки подбрани, за да запазят кожата ти млада и да регенерират клетките ѝ.

КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовото масло е вече навсякъде. Не само био магазините, големите вериги и онлайн търговците са заредени с него. Миналия ден попаднах на кокосово масло в нон-стоп магазин – явно има търсене. То се характеризира с бял цвят, деликатен кокосов аромат и множество полезни свойства.

Може да се използва успешно в кулинарията, както и повечето масла за тяло (това трябва да ти говори много – толкова са добри, че можеш спокойно да ги ядеш). Като масло за тяло то притежава редица преимущества:

  • Овлажнява кожата по неповторим начин
  • Може да се използва като превенция на стрии
  • Подхранва с витамини 
  • Запазва еластичността на кожата
  • Използва се против стареене на клетките
  • Подходящ е за употреба по време на бременност

МАСЛО ОТ АВОКАДО

То не е толкова разпространено, колкото кокосовото, но по качества не му отстъпва. Хубавото авокадово масло има зеленикав цвят и се съхранява в шишета от тъмно стъкло, за да е максимално предпазено от светлината.

За разлика от кокосовото, авокадовото масло няма кой знае какъв приятен аромат. Не че мирише зле – просто си мирише на масло. Това е характерно за продуктите, изброени тук. Повечето натурални масла имат собствена миризма. В тях няма добавки, които да засилят хубавото усещане и да ухаят на парфюм. Природните продукти са си такива.

Маслото от авокадо притежава регенериращи свойства. Запазва младостта на клетките и редовната му употреба води до здрава, еластична и сияйна кожа.

МАСЛО ОТ КАЙСИЯ

Маслото от кайсия всъщност се прави от ядките на плода. То е от маслата, които имат отличаващ се и хубав аромат. Леко жълто е като цвят и отново се съхранява в тъмно стъкло, за да бъде предпазено най-добре. Съдържа в себе си много витамини (A, B, E, и F), които кожата в голямата им част усвоява (и така всъщност навлизат и в тялото).

Чрез него се подобряват обменните процеси и се забавя стареенето на организма. Забелязваш ли, че всяко от маслата, изброени тук, има противостареещо действие?

Маслото от кайсия помага за образуването на колаген! Страхотно качество, което пак спада към анти-стареещите ефекти. Маслото регенерира много добре и можеш успешно да го използваш след изгаряне на кожата.

МАСЛО ОТ КАРИТЕ

Оставих най-хубавото за последно. Маслото от карите (или както е познато вече масло от шеа) е натурално злато! То има бял към леко жълт цвят и притежава, според мен, най-трудния за работа аромат от всички масла. Като че ли се усеща някакъв опушен мирис от него, но разбрах че в комбинация с други масла това изчезва.

Когато за пръв път започнах да работя с масло от карите, помислих че доставчикът ми е изпратил нещо с изтекъл срок на годност. Миришеше ми странно и имаше някакви бели точки по него. Оказа се, че истинското масло от шеа така си мирише, а точките се образуват от по-мазните участъци (тези мазни участъци са наситени с толкова полезни и хранителни мазнини за кожата, че ще им простим всякакви несъвършенства).

Концентрацията му в балсама за устни SHEA BUTTER е много голяма и тези точки с времето могат да се появят дори и върху него. Това въобще не трябва да те притеснява – означава, че за твоя балсам съм използвала най-доброто масло на пазара.

В ЛОСИОНИТЕ ЗА ТЯЛО също има супер много масло от карите. Поради това, че е толкова ценно подхранващо средство, реших да го слагам във всеки един продукт за грижа за ръце и тяло DODE и то в големи количества. 

  • Това масло прави кожата изключително мека, гладка и хидратирана за дълго време
  • Успокоява възпаленията и подхранва успешно дори сухата и чувствителна кожа
  • Маслото предоставя защитна бариера върху кожата от негативните влияния на околната среда. Някои хора продължават да го усещат по себе си дори след измиване на ръцете или взимане на душ!
  • Успешно се използва за средство против стареене на кожата на ръцете и тялото

ТРИКЪТ С ВОДНАТА МАСКА 

Ако решиш да се довериш на DODE за грижа за кожата си, ти предлагам да пробваш един трик от ДОМАШНАТА РАБОТИЛНИЦА след като излезеш от душа. Разбира се, можеш да опиташ и с други масла за тяло, но имам лични наблюдения и много добри отзиви от DODE

Когато кожата е още леко мокра и нанесеш маслото за тяло, то ще “заключи” влагата вътре в кожата. Маслата всъщност това правят – не позволяват на водата да напусне тялото. След баня порите на кожата са още отворени и така маслото ще може да проникне още по-дълбоко. А когато върху тялото още има вода става една супер хидратираща маска

Маслото не само попива по-бързо, а и подхранва толкова добре, че ще ти се иска да го правиш всеки ден. Не е нужно толкова често, но два пъти в седмицата можеш да се поглезиш с тази “водна маска за тяло”. В началото усещането е различно и “малко мазно”, но си заслужава!

Между другото, работи много добре и върху ръцете след като ги измиеш. Тази хитрина ще остави кадифено чувство върху кожата ти особено ако си миеш по-често ръцете и така ги изсушаваш допълнително. 

ПРИВИКВАНЕ КЪМ МАСЛО ЗА ТЯЛО

Ако не си използвала масла за тяло преди, трябва да знаеш, че си е “мазна работа”. Те се различават от лосионите на водна основа, които попиват бързо. При маслата, може би, има един период на напасване докато уцелиш правилното количество, което да използваш.

Моят съвет е първо да нанесеш по-малко от маслото и да видиш как реагира кожата ти. Аз си имам една хавлиена кърпа, която ми служи за попивателна. Когато нанасям масло и ако не попие толкова, колкото искам, използвам кърпата. Масажирам с нея тялото и чак след това обличам дрехи. Същото правя и с ръцете, защото нямам особено търпение, за да чакам да попие. 

Някои клиенти ми споменават, че върху ръцете им остава мазно усещане. Това е възможно при използване на по-голямо количество от необходимото и винаги може да се попие с кърпа.

Не забравяй един-два пъти в седмицата да нанасяш от маслото и върху лактите и коленете си. Те също имат нужда от грижа.

А аз качвам още една снимка на Моника Белучи като Клеопатра, защото мисля, че си заслужава…

ДА ОБИЧАМЕ ТЯЛОТО СИ, ЗАЩОТО НИ Е САМО ЕДНО

Когато полагаме внимание за кожата си, тя ни се отплаща. Ако я обичаме и храним правилно, тя ще ни се отблагодари с красота и жизненост. Натуралните продукти винаги са били най-доброто, което можем да дадем на тялото си. Радвай се на себе си, обичай се  и се грижи за кожата си. Тя е единствената, която имаш! 

 

Ако възникнат някакви въпроси или ти трябва консултация, не се притеснявай да ми пишеш едно съобщение във ФЕЙСБУК или на имейл hello@dode.bg

Поздрави,
Ники