Как да си направим флорална вода вкъщи?

ПОЛЗИТЕ НА ФЛОРАЛНАТА ВОДА

Т. нар. флорална вода представлява дестилат от различни растения. Ползите за кожата при нея са много и можеш да си я направиш вкъщи. На пазара вече се предлагат редица такива продукти. Някои от тях са направени чрез дестилиране, а други като към пречистена вода се прибави етерично масло. Правила съм и от двете и тук ще ти покажа как става. Не е трудно, а и повечето необходими съставки вече се намират в кухнята ти.

Флоралните води (наричат се още хидрозоли) се получават като вторичен продукт при производство на етерични масла. Те са с много близко до човешката кожа PH и притежават множество преимущества. Тези води действат успокояващо на кожата, освежават я и дори се борят с черните точки и пъпките (повече за типовете кожа на лицето можеш да прочетеш ТУК). При редовна употреба на лавандулова вода, например, забелязвам видимо намаляване на черните точки, което доста ме изненада. Използвам такива води, когато почиствам лицето си преди да нанеса крем. Вършат много добра работа.

Част от водите, които се предлагат на пазара са си натурални и са направени много добре. Има и други обаче, които са основно вода и консервант и положителният им ефект е спорен. Ако решиш да си закупиш такава вода, вземи си нещо от доказани марки в натуралната козметика и гледай на “съставки” да пише само, че съдържа вода от даденото растение. Например, на водата от лайка да пише, че съдържа само “флорална вода от лайка” (“organic chamomile water”).

Ако пък искаш да си направиш вода собствено производство, ще се радвам да ти покажа как. Много е лесно, а и когато си правиш нещата вкъщи, винаги ще имаш наличен продукт и ще спестиш от една покупка. Вече имаш повечето съставки за флоралната си вода вкъщи, така че можеш да отваряш домашната работилница:

ФЛОРАЛНА ВОДА С ЕТЕРИЧНО МАСЛО

За първия начин за направа на такъв продукт ти трябват пречистена вода, етерично масло и шишенце с пулверизатор.

Водата може да е от пречистваща кана или минерална. Не бива да е директно от мивката, защото такава вода съдържа доста хлор, който не само изсушава кожата, но и води до редица здравословни проблеми.

Може би единственото нещо, което няма да имаш налично ще е етеричното масло. То може да бъде от много видове. Лично за водата предпочитам такова от лавандула, но си избери според вкуса ти. Продават се в интернет магазините за натурална козметика и в някои магазини за био продукти. 

При шишенцето с пулверизатор (разпръсквач) можеш да импровизираш. Потърси с какво разполагаш вкъщи. Може би ще намериш някаква стара тубичка с такава помпа, която ще свърши работа. Ако не можеш да намериш, използвай обикновена малка бутилка от минерална вода с капачка. Хубаво е тя да е от стъкло. 

СМЕСВАНЕТО

Сега за смесването: измери около 100 мл вода и я налей в шишето. Отвори внимателно етеричното масло, наклони го към отвора на бутилката с вода и отмери приблизително 10 капки. След това затвори шишето и хубаво го разтръскай. Домашната ти флорална вода е готова!

Ако използваш пулверизатор, можеш да напръскаш лицето си и тогава да го обработиш с памук или да напръскаш върху памучен тампон и след това да разнесеш по лицето. Ако си с обикновено шишенце, просто намокри с водата тампончето и я нанеси върху кожата.

Можеш да използваш водата около две седмици. След това е добре да си направиш нова. В твоя продукт няма консервант и не трябва да престоява много, за да не се образуват бактерии и да стане опасен за кожата. Затова и си прави малки разфасовки.

ДЕСТИЛАЦИЯ НА ФЛОРАЛНА ВОДА

Ще ти трябват голяма тенджера с капак, малка купичка, билки, лед и шишенце за съхранение на водата. В големите фабрики при дестилиране използват т. нар. флорентински съд, но ние ще импровизираме. Ще направим нашата вода на водна баня. 

Сложи билките, които си избрала в тенджерата. Аз използвам от някой чай, например лайка. Хубаво е чаят да не е от онези пакетираните, а да си е цял – на стръкчета или в насипно състояние. Но може и с пакетиран да се получи, не съм опитвала. Можеш да използваш и сухи или свежи цветя. Експериментирай!

ДЕСТИЛИРАНЕТО

Налей вода в тенджерата, така че билките да плуват в нея. След това сложи по средата на тенджерата малката купичка като внимаваш в нея да не влезе вода. Покрий плътно с капака и пусни котлона на силен огън.

След като водата заври идва по-трудната част. Трябва да сложиш кубчетата лед върху капака. Повечето капаци не са изцяло хоризонтални и трябва да измислиш как да закрепиш леда. Аз го слагам в тънка торбичка от плат и така го поставям върху дръжката на капака. Поддържам го да не изпада като внимавам да не се опаря. Не използвай найлонови торбички за това – от високата температура могат да се разтопят.

В малката купичка ще се събере дестилираната флорална вода. След като мислиш, че достатъчно се е напълнила, спри котлона и извади купичката. Изчакай да изстине, напълни шишенцето и използвай до две седмици. 

 

Поздрави,

Ники