Типове кожа и правилната грижа за тях

Днес ще си говорим за типове кожа на лицетоТук съм събрала информация, която съм научила през годините и такава, до която сама съм стигнала при работата ми с правенето на козметика. Надявам се да ти е от полза и да помогне в грижата за кожата ти. 

Има четири основни типа – мазна, суха, комбинирана и нормална. Съществува и един особен подтип – чувствителната кожа, която може да бъде от суха до мазна. 

През годините твоята кожа по всяка вероятност ще се промени. Ако в тийнейджърската си възраст тя е била мазна, когато премине пубертетът лицето ще придобие сух, нормален или комбиниран вид. От друга страна ако си навършила 50 години е много характерно вече да притежаваш суха кожа. Тук ще разгледаме различните типове кожа на лицето и каква е най-добрата грижа за тях.

МАЗНА КОЖА 

Мазната е от най-недолюбваните типове кожа. Помня как в училище почти всеки се оплакваше от мазна кожа и акне. В тази възраст е съвсем нормално нещо, заради промените в хормоналните нива в организма. Повечето от нас го израстват и не остава особена следа от перипетиите на 15-годишна възраст.

Разбира се, има изключения. При някои съществува поява на тежко акне, което трудно се контролира и за него трябват специални грижи (като започнем от начина на хранене, спорт и хранителни добавки, преминем през средства за почистване и хидратация и завършим със съветите на подходящ специалист дерматолог). Тежкото акне е последица от по-сериозен хормонален дисбаланс. Тази е от особените типове кожа и за нея ще бъде направена отделна публикация в блога.

При мазната кожа има засилено производство на себум. Забелязва се неприятно лъщене по цялото лице. След забърсване на лицето лъщенето бързо се появява отново.

Този тип кожа не е толкова лош, колкото звучи. През пубертета мазната e от тези типове кожа, които обичайно са съпроводени с акне, разширени пори и силно омазняване. След 30-годишна възраст тази кожа често се променя в нормална или комбинирана. Дори и да не се случи тази промяна, в сила остават положителните черти на този тип – характерно е, че образува бръчки по-трудно от останалите типове. Остава млада за по-дълго време и, при правилна грижа, може да изглежда изключително здрава. 

ГРИЖА

Грижата тук започва от почистването на лицето. За мазната кожа тоникът е задължителен, но трябва да е нежен. Ако искаш да използваш натурално средство – лавандуловата вода е добра идея. Почиствай с нея лицето сутрин и вечер като напоиш с водата памучен тампон. Разнасяй тампона нежно по лицето. При продължителна употреба ще забележиш намаляване и на черните точки, и на пъпките по лицето. След почистването идва ред на важната част – подхранването.

Мазната е от онези типове кожа, имащи нужда от кремове за лице, които успяват да подхранват, но без да омазняват. Важното при тях е да контролират производството на себум, но без да изсушават кожата, защото това може да доведе до неприятни последици като загуба на еластичност, неприятно опъване и бърза поява на бръчки.

Себумът, когато не се секретира прекомерно, не е нещо лошо – той предпазва кожата от сухота и раздразнения.Затова не трябва да се използват продукти, които ще го премахнат напълно. Това няма да подобри състоянието на кожата, а само ще влоши нещата. Мазната кожа също трябва да се хидратира, за да бъде здрава, и крем, който комбинира масла и вода в правилните пропорции, е от изключителна важност.

Ако за твоята грижа за кожата решиш да се довериш на DODE, кремът за лице HEMP BLOSSOM съдържа всичко необходимо и е направен по правилния начин. Той е разработен за комбинирана към мазна кожа и върши чудесна работа! За тези от нас, които ползват фондьотен – HEMP BLOSSOM не омазнява, но хидратира и подхранва в дълбочина, затова аз успешно го използвам като основа за грим.

СУХА КОЖА

Сухата кожа е доста неприятен типаж. Ако не се подхранва редовно тя се опъва, лющи и изглежда неподдържана. Понякога усещането върху лицето е дори болезнено и може да се появят неприятни възпаления, поради това сухата кожа често е и чувствителна.

През зимните месеци лющенето се засилва и може да бъде много непривлекателно и обезкуражаващо. Тази кожа губи влага лесно. Още повече, този тип е предразположен към поява на по-ранни бръчки. Сухата кожа остарява по-бързо и е необходимо да се започне сравнително рано с грижата за нея.

ГРИЖА

Използването на хидратиращ крем дори преди да се навършат 20 години е много добра идея (моята кожа не е суха, но започнах с хидратиращите продукти на около 16-17 години). Подходящата грижа ще успее да запази сухата кожа млада за дълго. Към тази кожа трябва да се подхожда с голямо внимание. Тя има нужда от хранителни вещества в големи количества

На сухата кожа ѝ липсва влага и затова е необходимо да се хидратира най-малко по два пъти на ден. Нанасяй крем за лице за суха кожа сутрин и вечер с нежно втриване. Приемай достатъчно вода през деня – имаш нужда. Също така се ориентирай към прием на качествени витамини ако още не взимаш. Също е добре да приемаш и Омега-3. Хранителните добавки са важни за всички, но за сухата кожа могат да направят чудеса.

Маслата за лице са много подходящи. Могат да се нанасят и сутрин, но вечер е по-удобно. Те спират загубата на влага от кожата, подхранват и възстановяват клетките. Доста от маслата цапат калъфките на възглавниците, така че не слагай най-хубавото си спално бельо, когато ги използваш.

 

 

КОМБИНИРАНА или СМЕСЕНА КОЖА

Това е най-често срещания тип кожа. Наблюдава се омазняване на т. нар. Т-зона – чело, нос и брадичка, а останалите части от лицето остават по-сухи. Съдържа в себе си характеристиките и на мазната, и на сухата кожа, затова и грижата за нея си е малко трудна задача. При тази кожа също имаме черни точки, често пъпки и разширени пори. Но заедно с това бузите остават по-сухи и дори се забелязва лющене.

ГРИЖА

За почистване на лицето е добре да се използват неагресивни продукти. Мицеларна или лавандулова вода ще свършат добра работа. Те могат да заместят тоника, който нанасяме след почистване на грима. По ред продуктите, които се използват вечер преди лягане, са: лосион за премахване на грим (по възможност двуфазен, в който има и маслена част, за да не изсушава кожата), тоник и крем за лице. 

Моята кожа е смесена и използвам различни флорални води, за да го почиствам. Правя си водите сама и ТУК можеш да научиш как да си ги правиш и ти вкъщи. С времето разбрах, че лавандуловата вода, която правя, има доста добър ефект върху черните точки. Нанасям я с памучен тампон като се концентрирам върху проблемните зони. В началото мислех, че няма да има кой знае какъв ефект, но с времето проблемните части се подобриха. Лавандуловата вода има много добри резултати при някои хора с акне, така че ако си от тях – пробвай я за няколко седмици. Може да се изненадаш приятно.

КРЕМЪТ ЗА ЛИЦЕ ПРИ СМЕСЕНА КОЖА

За основна грижа за кожата използваме добре подбран за това крем за лице. В идеалния вариант най-подходящо би било да се използват два крема – един за мазна кожа (който се нанася върху Т-зоната) и един за нормална или суха кожа (който да се използва върху бузите и останалата част от лицето).

Това с двата крема не винаги е удачно. Често е неудобно нанасянето, а и трябва да пазаруваш и да подбираш по два крема вместо един. Затова най-добре се довери на крем, разработен за комбинирана кожа, който ще подхрани и хидратира сухите места и ще защити мазната част от лицето. Често тези кремове стават и за мазна кожа. Това не трябва да те обърква. Ако кремът е направен както трябва, той ще си свърши работата и ще направи кожата ти здрава и защитена.

Не забравяй да нанасяш крем и върху шията и деколтето – с времето започва да си личи ако не е полагана грижа за тях. 

НОРМАЛНА КОЖА

Това е типът кожа за който всички мечтаем, но е преимущество на малко хора. Дори и тези, които си мислят, че имат нормална кожа, често грешат. На късметлиите – честито! И дано да запазите това богатство за по-дълго време. Грижете се за него с кремове за нормална кожа, почиствайте го редовно с нежни флорални води и не го задушавайте като си лягате с грим!

ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Притежателите на този кожа не са от късметлиите. Чувствителната е от тези типове кожа, която може да бъде всякаква – суха, мазна или комбинирана. Характерно за нея е честото раздразнение, появата на зачервявания, сърбеж и общ дискомфорт. Само за информация – ако ти се прояви единична реакция към даден продукт, това не означава, че имаш чувствителна кожа. Тук става въпрос за хора, които проявяват алергична реакция към даден дразнител не един или два пъти през живота си, а почти винаги. Често този дразнител са козметични продукти.

Ще ти издам една тайна, до която стигнах след като направих продукт за лице на жена с изключително чувствителна кожа. Най-подходящото и понякога единственото средство за грижа за този тип кожа са маслата за лице. От тях почти никога не се появяват посочените негативни реакции и лицето е супер подхранено. Възможно е и да настъпи подобрение при чувствителността от употреба на подходящите масла.

За да бъде грижата правилна, е добре да се разбере причината за тази реакция. Често това са храни, които се консумират от дадения човек, а организмът му не ги приема. Ако си с чувствителна кожа и почервеняваш от нищото, може да си направиш няколко опита. Пробвай да изключиш от менюто си всички зърнени храни за два-три месеца. Възможно е да имаш непоносимост към глутен (с качеството на пшеницата в момента много от нас са с такава непоносимост без да го подозират). Ако нещата не се променят, премахни млечните храни от диетата си. Може да се изненадаш. 

Също не е зле и да прегледаш препаратите вкъщи. В това включваме веро за чинии, прах за пране, препарат за под и подобни (в това число е и често използваният тези дни дезинфектант за ръце). Потърси нещо екологично и без аромат. Знам, че цената им е по-висока от масово предлаганите на пазара препарати, но повечето са икономични. Има голяма вероятност съставките на популярните продукти в магазините да не ти понасят.

 ТИПЪТ „ЛЯТНА“ КОЖА

“Летният” тип е особен вид кожа, който се появява през летните жеги и при по-топъл климат. При избора на грижа за кожата си трябва да имаме предвид настъпващото лято. В по-топло време кожата на лицето търпи промени. Тя се изпотява по-често и е възможно да има повече омазняване от обикновено. Тогава комбинираната кожа може да се омазнява не само в Т-зоната, но и по бузите, а нормалната също да търпи омазняване и лъщене по цялото лице. При сухата кожа е възможна появата на по-мазни области. Също така тя може да се промени към нормална или комбинирана. Тогава е добре да сменим крема си за лице с такъв, който е подходящ за лятото.

Повтарям се, но много добри отзиви получих от крема HEMP BLOSSOM като ежедневна грижа за лятото. Независимо от съдържащите се в него масла, той е пригоден да подхранва мазна и комбинирана кожа без да я утежнява. Не омазнява, но успява да даде на кожата веществата, които ще я запазят здрава и млада. Той е изключително добър помощник в топлото време и за новата ни “лятна” кожа.

Не нанасяй прекалено много от крема за лице! При всеки продукт трябва да преценяш какво е оптималното количество според лицето ти.

Лицето ще си възвърне предишните характеристики, когато времето отново се промени и топлите дни се сменят с по-хладни.

КОЖАТА НИ СЕ ПРОМЕНЯ ПОСТОЯННО

Интересно е как се променя кожата с времето. Не само годините оказват влияние върху типа ѝ, а и сезоните. По-мазна през лятото и по-суха през зимата – това е нещо нормално. За да подбереш правилната грижа, трябва да наблюдаваш състоянието на кожата си и да успееш да разбереш каква е всъщност тя през сегашния период от живота ти. Козметиката за лице винаги трябва да е съобразена с различните типове кожа. 

Изпробвай разнообразна козметика за подхранване. Ако едно нещо не ти допадне, опитай друго. Един крем може да е прекалено хидратиращ за теб през лятото – тогава вземи нещо по-леко и за по-омазняваща се кожа. Ако кремът за суха кожа идва тежък, експериментирай с такъв за нормална кожа – може би това е твоят крем за момента.

Когато наблюдаваме кожата си, научаваме повече за себе си. Разбираме дали някъде грешим и от какво имаме нужда. Ако лицето ни е много проблемно, е време да се замислим за начина си на живот и дали не трябва да се погрижим по-добре за себе си.

 

Поздрави,
Ники