Как да четем етикета?

Как да четем етикета на продуктите си става все по-важно напоследък. От няколко години в Европа и Щатите се наблюдава една нова тенденция – еко начин на живот. Намалява се използването на найлонови пликове и опаковки.

Ограничава се прахосничеството на енергия и вода. Дава се началото на разделното изхвърляне на отпадъци. Все повече хора се опитват да слезнат от колата си и да използват алтернативен начин на транспорт. Ориентират се към автобус, метро, велосипед или просто ходене.

В този начин на живот се включва също и стремежът да се консумира органична храна и да се използва натурална козметика.

КАК ДА ЧЕТЕМ ЕТИКЕТА? 

Хората осъзнават важността на това, че за да са здрави, трябва да се погрижат за себе си навреме. Докато не е станало късно. Започват да се използват несинтетични витамини, да се залага на по-здравословна храна, да се тренира повече (или поне от време на време). Това е наистина важно за един пълноценен живот.

Екоактивистите стават все повече, а мисълта за доброто на планетата се прокрадва все по-често в главите ни. Много неща се променят в света. Чрез глобализацията всички ставаме от „едно голямо село“. Можем да си позволим немислимото за нашите родители – да отидем в Пловдив, за да послушаме Айрън Мейдън на живо… Интернет позволява на инфлуенсърите да станат едни от най-влиятелните личности в света, а YouTube ни показва колко всъщност си приличаме всички.

КАК ДА ЧЕТЕМ ЕТИКЕТА ПРИ ПРОМЕНЯЩАТА СЕ КОЗМЕТИКА?

Много марки пускат на пазара БИО варианти на продуктите си (не че всички са чак БИО, но хайде). Добре е, когато купуваме козметика, да четем етикета отзад. Знам, че е банално това с „прочети етикета“, но видът на една опаковка може да ни залъже много добре.

Докато при декоративната козметика е по-трудно в голям процент да бъде натурална (независимо, че вече има сполучливи такива), то при грижата за кожата, като кремове за лице и тяло, е по-постижимо. Още повече, че за кремовете за тяло няма нужда дори да се добавя консервант ако не се използва вода, а са съставени само от масла. Разбира се, срокът им на годност няма да е толкова голям като този на продуктите в магазинната мрежа. Не смятам, че въобще това е някакъв проблем. Повечето от нас си изразходват крема за тяло за един-два месеца, ако не и за по-кратко време.

КАК ДА ЧЕТЕМ ЕТИКЕТА СИ Е ЦЯЛА НАУКА…

Как да прочитаме етикета на козметичния си крем е наука и изкуство в едно. Направо си трябва обширно интернет проучване по въпроса. На много малко хора им се занимава с това. Още по-трудно става, когато съставките на някои етикети са написани на латински. Не на български, не на английски, а с официалните им латински наименования. Ако пък се поръчва по интернет в много сайтове дори не са означени съставките на продукта (това май си е незаконно, знам ли…)

При четенето на етикета мога да те посъветвам да избягваш продукти с прекалено много съставки.

Когато са изброени 15-20 съставки, има причина. Съществуват изключения, разбира се. Ако в състава са повече масла (oil, butter) или различни води и сокове (water, leaf juice, flower extract) – проблемът е нулев. Пчелният восък (beeswax, cera alba) и някои видове емулгатори, напр. цетеарил оливат и сорбитан оливат (cetearyl olivate, sorbitan olivate – натурален емулгатор, който се прави от маслини), също се числят към съставките на натуралната козметика и се използват без притеснения.

Но ако има прекалено много неща, които са непознати и звучат прекалено „химично“, може би е по-добре да поразгледаш из магазина още.

Когато продуктът, който смяташ да закупиш (или вече си закупила) има ярък, неестествен цвят, при всяка вероятност в него са вложени изкуствени оцветители. Т.е. продуктът не е натурален. Цветовете на натуралните продукти са по-кремави, не толкова наситени, просто са по-естествени.

 

СЪСТАВКИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРИСЪСТВАТ В ТВОЯТА КОЗМЕТИКА

Парабени (етилпарабен, пропилпарабен, метилпарабен, бутилпарабен).

На английски: parabens (ethylparaben E214, propylparaben E216, methylparaben E218, butylparaben). Все още се използват в масовата козметика, независимо от убежденията, че са вредни за здравето. Те са токсични и в малки количества, което ги прави изключително опасни. Въздействат върху ендокринната система като вещества, които имитират хормони. Няма още достатъчно задълбочени изследвания върху парабените, но досегашните опитите показват, че тези вещества въздействат негативно върху имунната система.

 

Петролатум, (течен парафин, минерално масло).

На англ. petrolatum (paraffinum liquidum, petroleum jelly, mineral oil). Това е нефтен продукт, който е смесица от въглеводороди и се използва за омекотяващо средство. Общо взето това вещество прави кожата суха. Използва се в кремове за лице и тяло, в лосиони, в различни продукти за устни. Тази съставка ни кара да нанасяме балсама или червилото си през 10 минути, защото вместо да хидратира устните ни, ги изсушава. Същото се случва и при различните видови кремове, които съдържат течен парафин. Но петролатумът е евтин и се използва често в масовото производство.

 

Пропиленгликол (propylene glycol, 1,2-propanediol, propane-1,2-diol).

Това вещество се усвоява в дълбочина от кожата и не позволява на влагата да се изпарява от нея. Може да е токсично и в малки дози, да затрудни работата на дадени органи и да има негативно влияние върху човешките хормони.

 

Консерванти, отделящи формалдехид.

Тези вещества заместват парабените (или се използват съвместно с тях). Имат различни имена, някои от които са imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, quaternium-15. При използването на продукт, съдържащ някое от тези вещества, се освобождава формалдехид (същият формалдехид, който и до днес се прибавя в много лакове за нокти и който е виновникът за острата им специфична миризма). Той е токсичен и е причинител на редица здравословни проблеми като ендокринни и имунологични смущения, поява и усложнение на контактния дерматит (възпаление на кожата) и възникване на различни алергични реакции. Също така е и канцерогенен.

 

ПОСЛЕДСТВИЯ

Сташничко звучат характеристиките на последните вещества. Ако вече си решила да се обърнеш към правилната натурална козметика, ще си спестиш главоболията и притесненията, породени от подобни непонятни думи върху етикета на продуктите ти.

Истината е, че в кремовете за лице и тяло, които се предлагат в магазинната мрежа (т.нар. масова козметика), се съдържат подобни на горепосочените опасни съставки, но в малки количества. Тези продукти са минали през различни тестове и се водят безопасни за употреба. С редки изключения, използването на бурканче или две от тези изделия на никого не е навредило. Какво обаче се случва когато тези бурканчета станат стотици?

Всяка жена (а вече и доста мъже) използват, по груби сметки, по една опаковка крем за лице на месец. Ако с грижата за кожата се започне на 30 годишна възраст (независимо, че е необходимо и по-рано) и продължи няколко десетилетия, това са приблизително 480 бурканчета с крем. Без да броим грижата за тялото. Няма тестове, които да показват какво ще се случи с организма ни, когато тези вредни съставки се натрупат след години употреба в тялото ни. Дори и да има малка вероятност те да не ни вредят въобще, не е ли по-добре да сме спокойни и уверени, че грижата, която полагаме за себе си, е правилната?

Живеем в динамичен и леко объркан свят. При наличието на толкова информация около нас, понякога не знаем на какво да вярваме. Иска ни се да взимаме правилните решения, но не винаги се получава. За да сме окей не е нужно много – да започнем от малките неща. Тогава и големите ще си дойдат на мястото.

 

Поздрави,

Ники

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *